Ručni radovi

petak, 27. svibnja 2016.

Blagdan Tijelova u našem kraju

Jučer smo prosalvili ovaj divni blagdan kada na  poseban način častimo Tijelo i Krv našeg Spasitelja.Odvajkada se ovaj blagdan proslavlja svečanom procesijom. U mislima se vraćam u djetinjstvo. Moje sestre i ja bi se  ustale vrlo rano.Dok se jutarnja rosa još  presijevala  na nježnim laticama ruža, nabrale bismo pune košarice.


Za tu prigodu se oblačila naša narodna nošnja koja se revno čuvala i uređivala za taj blagdan. Djevojke bi stavljale "svilu" tj.pokrivalo za glavu a za uši bi zadjenule stručak poljskog cvijeća ili ocvjetalog pelcera kako se muškatla zove u mom kraju.


Na ruke su stavljane narukvice, ručno rađene i nizane raznobojnim bobcima. Motivi su različite šare, cvjetići,grančice...


Struk je opasan tkanicom a s lijeve strane je ručno rađena i vezena maramica, rupčić, koji su djevojke poklanjale mladićima, budućim muževima, prilikom udaje.Ovaj je star točno 61 godinu.


I moja kćerka se spremila u narodnu nošnju svoje bake, koju baka čuva i samo za ovakve prilike oblači svojoj unuki. A sada još par slika sa jučerašnje procesije.


Na čelu su uvijek barjci sa slikama svetaca patrona naše župe. Iza njih su djeca u narodnim nošnjama i ministranti sa košaricama cvijeća.Nakon njih ide  nebo i naš dragi župnik, fra Velimir, ujak, kako mi ovdje zovemo svoga svećenika koji nosi Presveti oltarski sakramenat.


Nebo tj. baldahin koji je izrađen od svile i posebno ukrašen nosi se na 4 postaje, a naizmjenice ga nose muževi, žene, mladi i djeca. Dotle zbor koji ide iza svećenika radosnim glasom pjeva različite pjesme, Zdravo Tijelo Isusovo, Hostijo sveta, Klanjam Ti se smjerno...odjekuje svečana pjesma našim mjestom a povorci se pridružuje sve veći i veći broj sudionika.


Prelijepa je ovo tradicija, dragi čitatelju, mi živimo za ovaj dan i ovaj blagdan i pokušavamo ostati vjerni  svojoj rodnoj  grudi i prenijeti ljepotu ovog blagdana svojim potomcima.


Želim vam svima lijep i ugodan vikend.

1 komentar: