Ručni radovi

srijeda, 15. srpnja 2015.

Paradajz soz

Znam da postoje mnogi nazivi za ukuhani paradajz ali u našem kraju kad kažeš soz zna se na što se misli. I nema tu mnogo razmišljanja zašto baš taj naziv, zašto ne naprimjer sos. Nikako ne može biti drugo soz i točka. Sama priprema i nije tako jednostavna. Potrebno je najprije obrati dobro zrele plodove, oprati ih i izrezati na komade. Onda je potrebno da u ovim vrelim ljetnim danima imate bilo kakvu peć vani jer je to cjelodnevni posao.


 Izrezane komade stavimo u velike lonce i polagano na vatru da se kuha sve dok se kožica ne odvoji od mesnatog dijela.


Naša dobra stara peć na drva u ovakvim prilikama dobro posluži.


Kada se kožica lijepo odvojila nakon neka tri sata kuhanja vrijeme je da paradajz propasiramo. Dragi čitatelju ma koliko tehnika i tehnologija uznapredovala propasirati paradajz  " ne možete bez ove naprave". Možda.... i možete ali to nije to.


To je svemoguća pasirka paradajza čiji se dizajn nije promijenio još iz doba naših baka. Pa i zašto bi, samo nije baš niti jednostavno raditi sa ovom napravom. Em je vani vruće, em je paradajz vruć, em treba prilično dobro trljati da bi se odvojilo sjeme i kožica.


I onda kad je sve gotovo ponovo na peć. Samo je sada masa koja se treba dalje ukuhavati duplo manja.


Nakon tri do četiri sata ukuhavanja soz je gotov a svemoguća pasirka treba dobro da se osuši i spremi do iduće godine ako Bog da trebaće opet.



Lijep pozdrav dragi čitatelju.


2 komentara:

  1. Ooo, tu se već na veliko sprema zimnica. Moj paradajz nije još zreo, ali još malo. "Alatke" kod pripreme kuhane rajčice imamo iste...i nema boljih. Pokušavala sam, po preporuci raznoraznih kuharica, koristiti različite spravice za pasiranje, ali nema bolje do dobre stare pasirke. Jedino mi još nedostaje ugođaj kuhanja na šporetu na drva, upravo kao i moja baka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Gordana hvala na javljanju.Kod mene je rodio onaj posađen u plasteniku a onaj vani je i pored zaljevanja jadan i bijedan. Na selu se naučilo spremati i više nego što nam treba,ali volim i darovati.Sve je više onih koji se obraduju ovakvoj vrsti poklona. A što se tiče "Alatke" to je naslijeđeno od svekrve a ona je naslijedila od svoje svekrve sad tko će je slijedeći naslijediti .....????Želim Vam lijep i ugodan vikend.

    OdgovoriIzbriši