Ručni radovi

ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

Umivanje cvijećem na Cvjetnicu

Dragi čitatelju,

prvi proljetni sunčani dani i već je pun vrt raznih ocvjetalih proljetnica.Kako je jučer  bila Cvjetnica, u današnjem postu želja mi je napisati par crtica vezanih za običaje ovog blagdana.Nekada su djevojke, dan ranije, bršljanom i prvim proljetnim cvijećem,  kitile svoje kapije, bunare i ulazna vrata na kućama.



Brale su se mirisne ljubičice, jagorčevine, zumbuli, ključići, cica mace i ostalo proljetno cvijeće. Nabrano cvijeće stavljalo se u vodu kojom bi se u rano jutro Cvjetne nedjelje umivali svi ukućani. Naravno najprije su to činile djevojke spremne na udaju te godine, a poslije i svi  ostali.


Simbolika ovog umivanja leži u vječitoj čežnji čovjeka za mladošću i ljepotom, a kako u to vrijeme nisu postojali razni parfemi i kreme  kao danas, djevojke bi kitice mirisnih cvjetova stavljale za uši i na prsa.


I moja kćerka se veseli  umivanju u cvijeću, te je većsubotu nabrala  mirisne cvjetiće, stavila vodu u zdjelicu da ne uvenu i spremila ih za nedjeljno jutro.U ovom poslu imala je i pomagača, svoga miljenika mačka Vitu.


Želim Vam svima lijep početak ovog Velikog tjedna.


2 komentara:

  1. Krasan običaj. Općenito, jako mi je lijepo pročitati da držite do običaja i prenosite na svoju kćer. Kod nas toga nema. Nažalost. Puno pozdrava, Lota.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Lota hvala na lijepom komentaru.Volim naše običaje i trudim se koliko je u mojoj moći prenijeti ih dalje na potomke.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši