Ručni radovi

srijeda, 10. veljače 2016.

Pokladne krofne

U našem kraju Poklade ne mogu proći bez krofni.Neke domaćice ih rade već u nedjelju a ja sam ih napravila evo juče. Ovaj puta odlučila sam ih napraviti po receptu sestre Anđelke, školske sestre franjevke koja je objavila predivnu knjigu recepata. Knjiga se zove"Kuhinja bez zidova" i toplo bih je preporučila svakoj ženi  jer su svi recepti jednostavni a jela napravljena po njima vrlo ukusna. 


Recept za krofne sestre Anđelke ide ovako.

1 kg glatkog brašna;
7 žumanjaka;
40 gr svježeg kvasca;
100 gr šećera;
1/2 litre mlijeka;
50 ml ulja i 50 gr margarina;
1 čajna žličica soli;
1 vanili šećer,
2 žlice ruma;
naribana korica 1 limuna;


Svi sastojci trebaju biti sobne temperature. Najprije u jedan dio od 1/2 litre toplog mlijeka izmrvimo kvasac i ostavimo po strani da se digne. U preostalom mlijeku  izmiješamo pjenjačom šećer i žumanjke.Brašnu dodamo sol, rum, vanili šećer i naribanu koricu limuna. Zatim spojimo mlijeko sa kvascem i mlijeko sa žumanjcima te zamijesimo tijesto. Dok je tijesto još meko dodamo mu rastopljeni margarin pomiješan s uljem i mijesimo dok tijesto ne postane glatko.  


Gotovo tijesto stavimo na toplo mjesto da udvostruči volumen (oko 45 min.).Nadošlo tijesto razvaljamo na 1 cm debljine, isiječemo okruglim kalupom i ostavimo da ponovo naraste, najprije s jedne strane a onda ga okrenemo i sa druge strane da naraste.Pečemo ih u dubljoj šerpi sa puno masnoće. Strana krofne koja je bila okrenuta dole prilikom pečenja mora biti okrenuta gore. Šerpu pokrijemo poklopcem i nekoliko puta u toku pečenja prodrmamo krofne kako bi ravnomjerno uzrasle.Pečemo ih oko 5 minuta s jedne i 5 minuta s druge strane. Gotove vadimo na kuhinjski papir da se iscijedi višak masnoće, pospemo šećerom u prahu i uživamo u ukusnom zalogaju.


Moramo priznati da su jako ukusne. Pošto je danas Čista srijeda, posni dan,  podijelili smo ih i najbližim susjedima da se tradicija ne ugasi. 



Lijep pozdrav svim mojim dragim čitateljima.

3 komentara:

  1. Odlično izgledaju! Obožavam domaće krafne, za mene ni jedne kupovne nisu domaćima ni do koljena.

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo upravo dok citam tvoj post jedem krofne :) Ali one koje je spremila mama, ja jos nisam pravila. Hvala ti na receptu, bice isproban! :)
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na receptu i preporuci za kuharicu. Ja sam ove godine pojela mamine domaće dvije, a prošle godine kao trudnica čitavih 18 komada. Kroz par dana :).

    OdgovoriIzbriši