Ručni radovi

ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Blagdan Božića u seoskom vrtu


Dragi prijatelji Čestit Božić i sveto  Isusovo Porođenje, tako se čestita u našem kraju odvajkada Božić.Najljepši dani u godini su polako iza nas. Nadam se da ste ovaj blagdan proslavili sretni i veseli u krugu svojih najdražih.Božić nije prepuna trpeza, Božić se najprije rađa u srcu da budemo otvoreni u ljubavi jedni prema drugima, da prihvaćamo jedni druge, da nastojimo razumjeti jedni druge i onda kad je teško i naizgled nemoguće.Donosim par slika s božićnim motivima iz mog seoskog vrta.


Božićni običaji našeg kraja i ovog dijela Bosanske Posavine od davnina su nezamislivi bez badnjaka. Badnjak je najčešće grana hrasta. Bitno je da je grana prepuna listova i da izgleda kićeno. Nije bez razloga to baš grana hrasta. Hrast je simbol dugovječnosti, jakosti i snage, čime su naši stari priželjkivali te osobine za sebe i svoje obitelji.


Na Badnje jutro dok se još nije potpuno svanulo dolaze djeca, zazivaju domaćina kuće i čestitaju riječima: Oj, domaćine badnjak na kuću Bog i Božić u kuću, čestitam ti Badnjak Adama i Evu.Onda se grana badnjaka nasloni na kućni ulaz i stoji tako sve do blagoslova obitelji.


Naravno da ih domaćin kuće daruje.Danas je to novac i slatkiši a u stara vremena jabuke, orasi ili malo prosušena domaća kobasica.



Nekada su  dekoracije za božićne blagdane bili plodovi rada ruku težaka i seljaka, crvene domaće jabuke i češeri bile su neizbježni dekor.


Pšenica je ove godine posebno lijepa i gusta, stari običaji kažu da će godina biti plodonosna. Stihovi prelijepe pjesme Narodi nam se vele: Daj nam Bog zdravlja, sreću, veselja na tom mladom ljetu svega obilja.


A to obilje ne smije biti samo materijalno nego i duhovne prirode.Moramo se truditi oko toga jer to je bitnije od svega.


Čestit Božić i sveto Isusovo Porođenje.
Čestita ti duša bila.

Lijep pozdrav iz mog seoskog vrta dragi čitatelju.



Broj komentara: 6:

  1. Sretan Božić i vama. Krasan tekst i fotgrafije i drago mi je da sam naučila nešto o običajima u vašem kraju. Kod nas nema takvih običaja na Badnjak što je prava šteta. Puno lijepih pozdrava, Lota.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala draga, želja mi je njegovati i čuvati naše stare običaje kojih se tako lako odričemo i zaboravljamo, a upravo nas oni čine prepoznatljivima među drugim narodima.Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan tekst i divne dekoracije. Sve je dar prirode, to je najlepsi ukras.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Hola amiga querida ,, espero que este 2016 que recién comienza llegue cargado de bendiciones para ti y tu familia ,, y que podamos seguir manteniendo esta amistad virtual
    Cariños

    OdgovoriIzbriši
  5. JA WEIHNACHTEN ist schon wieder vorbei,,,,

    ich bin schon den FRÜHLING bei mir einziehen zu lassen,,,,

    ich wünsche noch einen schönen ABEND
    und DANKE für die lieben WORTE bei mir
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    OdgovoriIzbriši