Ručni radovi

srijeda, 7. svibnja 2014.

Jasmin i moja baka

Više od sveg cvijeća baka je voljela jasmin a više od svega ja sam voljela baku. Tu dobru i razumnu ženu koja je u životu prošla svakakve Kalvarije a ipak pored svega ostala optimistična, realna i razborita. Njenim vrtom tj.vrtom mog djetinjstva u tople svibanjske večeri širio se opojni miris jasmina.


 Koliko je samo smijeha bilo kada bismo uspjeli prevariti nekoga da pomiriše te nježne latice. Jer na vrhu dječijeg nosića ostajao je žuti trag od prašnika jasmina što je nas dovodilo do neopisivog smijeha.


Jasmin se nekada nalazio u skoro svakom dvorištu našeg lijepog sela. Uzgajale su ga naše bake i posebna radost je bila napuniti košarice ovim mirišljavim cvijećem za Tjelovsku procesiju.


 Danas je jasmin rijedak u našim vrtovima. Njegovo mjesto zauzele su biljke kojima često ni ime neznamo.



Dnevnom sobom širi se miris djetinjstva.




Jednostavna staklena vaza, svježe cvijeće i  prigodne svijeće.





Hvala na posjeti mom skromnom blogu.

4 komentara:

  1. da, divno miriši i u mom vrtu, a sjećam se je nekad bio i nezaobilazan dio svakoga parka, a danas ga zamjenjuju neke druge moderne biljke

    OdgovoriIzbriši
  2. Najljepši i najdublji osjećaji kriju se upravo u našim uspomenama... mjestu i vremenu gdje je sve bilo kako treba. Tamo nas vrate boje, sunčeve zrake, čisto zvjezdano nebo, a pogotovo mirisi poput jasmina, narcisa, ljubičica... :) predivno je što njegujete ljubav i poštovanje prema prirodi i precima. I ja to pokušavam prenijeti na svoju dječicu, jer prebrzo leti vrijeme i gube se prave vrijednosti, gubi se duša. Šaljem Vam velike pozdrave!

    OdgovoriIzbriši
  3. Najljepši i najdublji osjećaji kriju se upravo u našim uspomenama... mjestu i vremenu gdje je sve bilo kako treba. Tamo nas vrate boje, sunčeve zrake, čisto zvjezdano nebo, a pogotovo mirisi poput jasmina, narcisa, ljubičica... :) predivno je što njegujete ljubav i poštovanje prema prirodi i precima. I ja to pokušavam prenijeti na svoju dječicu, jer prebrzo leti vrijeme i gube se prave vrijednosti, gubi se duša. Šaljem Vam velike pozdrave!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Helena, hvala na prelijepim riječima i pozdravima. Na um mi pada misao "Velik sam bio kad sam bio dijete" i uistinu se slažem sa svime što napisaste.Velika mi je želja prenijeti sve ono drago, čisto, neiskvareno i iskonsko na moju djecu. Moram priznati da ne uspijevam svaki puta. Djeca danas nažalost imaju neke svoje prioritete i ovakve stvari ih ne uspiju dugoročno zainteresirati. Ali ne smijemo odustajati.Drago mi je da ste se javili a bit će mi drago i da mi se opet javite. Imate li Vi svoj blog, ako da bilo bi mi drago da pogledam Vaše postove. Želim Vam sve najbolje, šaljem puno pozdrava cijeloj obitelji.

      Izbriši