U našem kraju Poklade ne mogu proći bez krofni.Neke domaćice ih rade već u nedjelju a ja sam ih napravila evo juče. Ovaj puta odlučila sam ih napraviti po receptu sestre Anđelke, školske sestre franjevke koja je objavila predivnu knjigu recepata. Knjiga se zove"Kuhinja bez zidova" i toplo bih je preporučila svakoj ženi jer su svi recepti jednostavni a jela napravljena po njima vrlo ukusna.
Recept za krofne sestre Anđelke ide ovako.
1 kg glatkog brašna;
7 žumanjaka;
40 gr svježeg kvasca;
100 gr šećera;
1/2 litre mlijeka;
50 ml ulja i 50 gr margarina;
1 čajna žličica soli;
1 vanili šećer,
2 žlice ruma;
naribana korica 1 limuna;
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature. Najprije u jedan dio od 1/2 litre toplog mlijeka izmrvimo kvasac i ostavimo po strani da se digne. U preostalom mlijeku izmiješamo pjenjačom šećer i žumanjke.Brašnu dodamo sol, rum, vanili šećer i naribanu koricu limuna. Zatim spojimo mlijeko sa kvascem i mlijeko sa žumanjcima te zamijesimo tijesto. Dok je tijesto još meko dodamo mu rastopljeni margarin pomiješan s uljem i mijesimo dok tijesto ne postane glatko.
Gotovo tijesto stavimo na toplo mjesto da udvostruči volumen (oko 45 min.).Nadošlo tijesto razvaljamo na 1 cm debljine, isiječemo okruglim kalupom i ostavimo da ponovo naraste, najprije s jedne strane a onda ga okrenemo i sa druge strane da naraste.Pečemo ih u dubljoj šerpi sa puno masnoće. Strana krofne koja je bila okrenuta dole prilikom pečenja mora biti okrenuta gore. Šerpu pokrijemo poklopcem i nekoliko puta u toku pečenja prodrmamo krofne kako bi ravnomjerno uzrasle.Pečemo ih oko 5 minuta s jedne i 5 minuta s druge strane. Gotove vadimo na kuhinjski papir da se iscijedi višak masnoće, pospemo šećerom u prahu i uživamo u ukusnom zalogaju.
Moramo priznati da su jako ukusne. Pošto je danas Čista srijeda, posni dan, podijelili smo ih i najbližim susjedima da se tradicija ne ugasi.
Lijep pozdrav svim mojim dragim čitateljima.
Odlično izgledaju! Obožavam domaće krafne, za mene ni jedne kupovne nisu domaćima ni do koljena.
OdgovoriIzbrišiEvo upravo dok citam tvoj post jedem krofne :) Ali one koje je spremila mama, ja jos nisam pravila. Hvala ti na receptu, bice isproban! :)
OdgovoriIzbrišiPozdrav
Hvala na receptu i preporuci za kuharicu. Ja sam ove godine pojela mamine domaće dvije, a prošle godine kao trudnica čitavih 18 komada. Kroz par dana :).
OdgovoriIzbriši